Wat er achter ons orgelfront schuil gaat willen wij u middels deze korte foto-impressie iets van laten zien.

We kijken onder de hoofdwerktransmissielade.

Rechts 2 balgen die de registers bedienen. Via de slangen wordt de wind (dit is lucht in orgeltermen) naar de windladen gebracht. Middenboven ziet u hoe het groot octaaf van de Trompete 8 voet als transmissie een octaaf lager wordt gebruikt als klein octaaf van de Posaunenbass 16 voet. Deze Posaunenbass heeft dan ook slechts 12 pijpen. De overige benodigde pijpen worden als transmissie geleend van de Trompete 8 van het hoofdwerk.

Een blik bovenop de hoofdwerktransmissielade.

Dit is de discant (de hoge stemmen) met helemaal vooraan de Trompete 8 gevolgd door Octave 4, Prinzipal 8, Bourdon 16 en Octave 2.

 

 

Dezelfde registers als de vorige afbeelding maar nu in de richting van de baskant genomen.

Achterste hoofdwerklade.

Vooraan de Doppelflöte 8 die tot c''' in hout is gemaakt. Daarachter de Mixtuur 3 en 4 sterk.
Tegen de achterwand de pijpen van de pedaal Subbass 16 voet.
Rechts in de hoek de uitbreiding voor de Gedekt 8 voet.

 

Hoofdwerk.

Helemaal links een rij frontpijpen. Daarnaast de grote bekers van de Trompete 8 Dan een paar pijpen van de Octave 4. Vervolgens de grootste pijpen van de Bourdon 16 waarvan de grootste 13 pijpen bij de restauratie in 2000-2001 zijn bijgemaakt omdat deze in 1960 waren verwijderd.

Detail pijpwerk zodat u kunt zien
hoe deze pijpen worden gestemd.

Helemaal links, net op de foto, een tongpijp van de Trompete die is voorzien van een messing staafje die je al naar gelang omhoog of omlaag kan tikken. Daarnaast een labiumpijp met stemkrul die je omhoog of omlaag kan tikken zodat de toon hoger of lager wordt. Daarachter een paar pijpjes van de Octave 4. Deze moeten worden bewerkt met de stemhoorn; Bij nauwer wrijven wordt de toon lager en bij wijder wrijven wordt de toon hoger.

Detailfoto van een aantal elektromagneten.

Door middel van toetsbewegingen op de speeltafel worden deze magneten door een elektrisch signaal (15V) bekrachtigd en duwen een klein klepje open zodat de wind via membraanstokken balgjes of membranen de pijpventielen kunnen openen.

 

Geschreven door Dirk Swama, foto's Jan Pentinga.

[Walcker] [Techniek] [Foto's] [Agenda] [Contact] [100jaar] [English] [Deutsch]